Merijntje Gijzenstraat 3C, 4906 EA Oosterhout

FODMaP-dieet

FODMaP is een verzamelnaam voor een groep onverteerbare korte keten koolhydraten (suikers). Deze suikers worden slecht of helemaal niet opgenomen in de dunne darm en kunnen darmklachten veroorzaken.  Het FODMaP-dieet is een wetenschappelijk bewezen. Het zorgt bij meer dan 75% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) en mensen met andere darmklachten voor een vermindering van klachten en bij sommige zelfs tot klachtencontrole.

Het FODMap-dieet bestaat uit 2 fasen. In de eerste fase volgt u 2 tot 6 weken een eliminatiedieet, gericht op het beperken van specifieke koolhydraten, de FODMaP’s. Deze eliminatiefase is bedoeld om te kijken hoe de darmen reageren als de FODMaP’s beperkt worden. Merkt u een afname in klachten? Dan start de 2e fase, de herintroductiefase. Ieder week wordt een verschillende groep koolhydraten geïntroduceerd. Deze fase duur minimaal 6 weken, maar kan afhankelijk van uw gevoeligheid voor FODMaP’s ook langer duren. Na de herintroductiefase weet u welke koolhydraten u beter kunt vermijden of slechts kleine hoeveelheden van kan nemen om zo de darmklachten te verminderen.

Voor de dieetbehandeling bij het FODMaP-dieet wordt gebruik gemaakt van een aantal formulieren:

– het intake en klachtenformulier
– een uitleg over introductie, eliminatiefase en herintroductiefase
– lijsten met FODMaP-vrije producten en FODMaP beperkte weekmenu’s (o.a. vegetarisch, koolhydraatarm, voor kinderen)
– een evaluatieformulier

Indien u het FODMaP-dieet wil gaan volgen, dan vraag ik u het intake- en klachtenformulier ingevuld mee te nemen naar het intakegespre. Voor meer informatie kunt u een email sturen naar sietske@die-eet-compleet.nl of bellen naar het telefoonnummer 06 546 31 836.